Hikayemiz

Şaşal Doğal Kaynak Suyu

Şaşal Su’yun İzmir’in kullanımına açılması, 1926 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in projeleri arasında yer almaktadır. Sıhhiye Müdürü Lütfü Bey ve Hıfzıssıhha Müdürü Memduh Bey ile Şaşal Su Kaynağı'nı ziyaret eden Kazım Dirik, su kaynağında incelemede bulunarak, suyun tahlillerini yaptırmıştır. Kimyasal özelliklerinin uygun oluğunu öğrenen Kazım Dirik, suyun şehre getirilmesi için önemli bir adım atmıştır. Şaşal Su ilk olarak, Vali Kazım Dirik’in teşebbüsleri ile kurulan ve amacı memurların ev sahibi olmasını sağlamak olan “Memurlar Kooperatifi” tarafından 1932 yılından itibaren damacanalarla şehre taşınmıştır.

1935 yılında alanı ziyarete gelen Yüksek Ziraat Enstitüsü Zirai Kimya Profesörü Fonder Hayde ile Toprak Enstitüsü Şefi Dr. Kerim Ömer, suyun ısısının 20-21 santigrat dereceye ulaştığını, radyoaktivite bakımından Karlsbad, Marien Bad, Vichy Celsetins ve Engadin Paraselsus gibi dünyaca ünlü sulardan daha üstün durumda olduğu ve bu vesileyle suyun dünya çapında bir üne kavuştuğuna değinir.

About
About

1945 yılında Şaşal Suyu’nu mühürlü damacanalar ve şişeler içinde satma hakkı, İzmir Çocuk Esirgeme Kurumu’na devredilmiştir. Menderes ilçesi Şaşal köyü sınırlarında Tahtalı Barajı havzası orta mesafeli koruma alanı içerisinde kalan kaynak suyu için, İzmir İl Özel İdaresi tarafından 12 Eylül 1983 yılında Kaynak Suyu ve Şişeleme Tesisi ruhsatı alınmıştır. Kaynak suyunun satışı İzmir İl Özel İdaresi tarafından cam şişelerde yapılmıştır. Zaman içinde bu ürün ve marka arasında bir özdeşleme oluşmuş ve İzmirliler tarafından şişeyle satılan tüm sulara “Şaşal” denilmeye başlanmıştır.
1984 yılında Pınar markası tarafından kiralanan tesiste üretilen sular doğal kaynak suyu olarak Türkiye piyasasında yer almıştır. Marka, Şaşal Kaynağı’nda 8 Kasım 2002 itibarıyla üretimine son vermiştir.

2011 yılının Mart ayında Büyükşehir Belediyesi Yasası ile kendi sınırları içerisinden kalan kaynakları işletme yetkisini Özel İdare’den isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) kent genelinde Şaşal’ın da dahil olduğu yedi kaynak suyu için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne dava açmış ve Şaşal Suyu’nun işletme hakkını elde etmiştir.

Günümüzde, İZSU Genel Kurulu’nun Eylül 2022’de aldığı kararla, Menderes Saşal Kaynak Suyu ve Şişeleme Tesisi yirmi beş yıllığına işletilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzDoğa’ya kiralanmış durumdadır. Uzun bir süre âtıl olan Kaynak Suyu ve Şişeleme Tesisi’nin İzDoğa tarafından kiralanmasının ardından, yenileme çalışmaları yapılmış ve şehrin sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılayan bu tesis, yeniden ülkemizin hizmetine açılmıştır.

 <span>Neden</span> Şaşal Su?
About

Neden Şaşal Su?

Uzun yıllar boyunca Türkiye'nin önde gelen su markalarından biri olan Şaşal Su, kendi kaynağında, el değmeden üretilerek tüketiciye ulaşıyor. Doğayla uyumlu, ekosistemi koruyan bir tesiste tekrar hayat bulan Şaşal Su, hiçbir katkı maddesi içermez ve kaynağından doğrudan sizlere ulaşır. Yapılan analizler sonucunda herhangi bir ağır metal içermediği tespit edilen Şaşal Suyu’nun, aynı zamanda civarda herhangi bir konvansiyonel zirai uygulamaya bağlı tarım zehri gibi yabancı maddelere maruz kalmadığı belirlenmiştir. Bu yönüyle, suyun lezzetini ekstra bir uygulamaya ihtiyaç duyulmaksızın kullanıma uygun durumdadır.

91 yıllık bir Cumhuriyet mirası olan Şaşal Suyu, kendine özgü lezzeti ve nefasetiyle ön plana çıkarak; ülkemizin içme suyu kaynakları arasında kendisine özel bir yer edinmiştir.

Suya Şaşal denir.

Icon